Európai Önkéntes Szolgálat - EVS

Szervezetünk nemrég akkreditált fogadó-, küldő- és koordináló szervezetté vált. Akkreditációs dokumentumunk megtekinthető itt.

Fogadás:

2008. október 1-jétől két önkéntes érkezett szervezetünkhöz. Ugne Litvániából, Manu pedig Franciaországból érkezett. Szervezetünk célja az önkéntesek fogadásával, hogy segítséget nyújtson a Pécsi Kistérség települései számára, hogy jobban megismerjék az Európai Unió működését, kultúráját a fiatalok segítségével.

Szeretnénk, ha a kistelepülések életében szervesen részt vennének.

Manu focizik és dobol. Ugne számos EVS projektben vett részt korábban, mint mentor, és koordinátor.

 

2009. szeptember 1-jétől 4 önkéntes érkezett hozzánk Németországból és Ausztriából. Szolgálati idejüket a Koch Valéria Óvodában töltik. Projektjük végére szépen megtanultak magyarul, így ők maguk írnak élményeikről.

 
  

Európai Önkéntes Szolgálat Pécsen

Mi, Schubert Anne Caren, Gaffrontke Sophie és Szabó Julia 17, 19 és 20 éves vagyunk és Németországból, illetve Ausztriából jöttünk. 2009.09.01 - 2010.06.30 végeztünk európai önkéntes szolgálatot itt Pécsen.

A Koch Valéria óvodákban dolgoztunk. A gyermekek kétnyelvű környezetben tanulják és gyakorolják a német nyelvet és ismerkednek meg a népi, irodalmi, zenei alkotásokon keresztül nemzetiségük hagyományaival, a népi kultúrkincs néhány értékes elemével. Az óvodában aktívan részt vettünk a programokon és a hétköznapokat játszva töltöttük együtt a gyerekekkel, miközben folyamatosan beszéltünk németül velük.
Az óvodán kívül is sokat szórakoztunk és nagyon sok jó élményeket és tapasztalatokat gyűjtöttünk. Sokat utaztunk Magyarországon és jobban megismertük a magyar hagyományokat és szokásokat és az embereket.
 Öt napot töltöttünk Mártélyban és Hortobágyon, ahol részt vettünk önkéntes szemináriumon. Az együtt dolgozással és tapasztalat megosztástól sokat tudtunk tanulni egymástól és származási országunkról. Azon kívül az önkéntes szolgálattal foglalkoztunk.
Nagyon élveztük az időnket Pécsen, és nagyon hálás vagyunk, hogy meg kaptuk ezt a lehetőségért. Ez az év Magyarországon sokat jelent nekünk és még sokszor vissza fogunk emlékezni.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Küldés:

Kedves Jövendőbeli Önkéntesünk!

Amennyiben szeretnéd, hogy a mi szervezetünk küldjön ki téged önkéntes szolgálatra, olvasd el a következő levelet, amit neked szántunk. Ebből sok hasznos információról értesülhetsz.

1. Egy EVS projektben min. 3 szereplő, partner vesz részt. A küldő-, a fogadószervezet ill. maga az önkéntes. Ezeknek a szervezeteknek non-profitoknak kell lenniük, ill. akkreditáltnak. Az akkreditált szervezetek listáját a következő linken találod:

http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm
Itt tudsz téma, ország, sőt város alapján szelektálni.

2. Azt tudnod kell, hogy nagyon sokan szeretnének a programban részt venni, ezért, hogy úgy mondjam elég nagy a verseny egy-egy önkéntes hellyel kapcsolatban. Így nem biztos, hogy azt a helyet tudod megszerezni magadnak, ami a leírás alapján nagyon tetszik. Amellett, van olyan is, hogy a valóság kicsit más, mint a leírtak.


3. Az egész folyamat, a keresés megkezdésétől az önkéntes szolgálat megkezdéséig kb. 6 hónapot vesz igénybe. Ez persze lutri, attól függ, milyen gyorsan találsz helyet magadnak. A fogadóhelyek megkereséséhez két dokumentumot szoktak küldeni az önkéntesek: egy önéletrajzot és egy motivációs levelet. Mindkét dokumentumot angolul, és ha ismered, akkor a célország nyelvén is megírhatod. Kétféleképpen történhet meg a fogadóhely keresése, vagy te küldöd ki a leveleket, és vársz rá válaszokat, vagy a küldő szervezeted, akik kísérőlevéllel látják el az általad írt papírokat, és úgy küldik el. Javasolnám, hogy ne legyen a motivációs levél túl hosszú, mert nem biztos, hogy végigolvassák. Sokszor a szervezetek egyáltalán nem válaszolnak a megkeresésekre, de ez sajna így van, mert rengeteg a jelentkező.
Évi 5 pályázatbeadási határidő van, febr. ápr. jún. szept. nov. Önkéntes szolgálatodat a pályázat beadásától számított min. 4 hónap múlva kezdheted meg.

4. Az EVS egy olyan EU-s mobilitási program, amely támogatja az egész kint létedet, annak érdekében, hogy az ún. nemformális tanuláson keresztül 'európaibbá', mobilabbá válj. Ez azt jelenti, hogy képzéseken kell majd részt venned: indulás előtti (itthon), érkezés utáni, félidős értékelő (kint) és értékelő találkozón (itthon).
A költségek tekintetében:
Egy oda-vissza út a szolgálati helyre (költségek 90%-a térített)
Kaja-szállás-helyi közlekedés
Nyelviskola vagy valamilyen nyelvtanítás
Teljeskörű baleset és betegbiztosítás (jelzem, itthon a TB-t fizetned kell magad után: www.oep.hu)

Amennyiben szeretnél még további információkat szerezni a programmal kapcsolatban:
www.mobilitas.hu - a program magyar Nemzeti Irodája a Mobilitás
ec.europa.eu/youth - European Youth Portal (angol nyelvű)
www.v4v.mlap.hu - magyarországi ex-önkéntesek szervezete az Önkéntesek az Önkéntesekért Egyesület

Mi, mint küldő szervezet sajnos nem tudjuk megelőlegezni az utazási költséget, ezért ha azt nem tudod bevállalni, akkor a megadott adatbázisban tudsz keresni küldőszervezetet, akár Budapesten is. A pénzt kb. 3-6 hónappal később tudod visszakapni.

Amennyiben szeretnéd, hogy mi küldjünk téged, akkor írj nekünk: evs.teruletfejlesztok@gmail.com

Üdvözlettel:

TPKE