Június 30. Pécs, A Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás ülése

Az ülésen többek között döntöttek a Pécsi Kistérség közoktatási intézményrendszerének átalakításáról, a Társulás II. félévi munkatervéről, valamint a Társulás által nyert mikrobusz üzemeltetéséről és hasznosításáról. A bizottságok elfogadták a második féléves munkatervet. Az ülés végén a tagok zárt ülésen döntöttek a személyi változásokról.

Május 28. Pécs, Egyesületi taggyűlés

Május 28.-án megtartotta taggyűlését a Pécsi Kistérségi HVI címbirtokosa a Területfejlesztők és Polgármesterek Klubja Egyesület. A taggyűlésen többek között Dragovácz Ágnes (Pogány), és Szilágyi Imre (Ócsárd), Füziné Kajdy Zita (Orfű) polgármesterek, valamint Szeifer Csaba a sásdi művelődési központ és könyvtár igazgatója is részt vett. A gyűlésen elfogadták az Egyesület 2008-as szakmai és pénzügyi beszámolóját, valamint a 2009 -re vonatkozó munkatervet.  Az általános teendők után, a tagok egyeztettek az aktuális kistérségi együttműködésről. Megbeszélték a Falubuszok beszerzésével kapcsolatos teendőket, valamint egyeztettek az IKSZT-ről is. Az ÚMVP falunapok ügyében az irodavezetőnk, Dr. Tóth Sándor tájékoztatta a jelenlévőket az aktualitásokról. A jelenlévők ezek után javaslatokat foglamaztak meg a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia módosításával kapcsolatban. Ezt követően Füziné Kajdy Zita polgármesterasszony, a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke beszámolt a Társulás legfontosabb aktuális ügyeiről. Ezek után Vanyúr Arnold, a Pécsi Kistérség Hacs munkatársának rövid előadása következett a szervezetük jelenlegi tevékenységéről  A gyűlés végén az irodavezető megköszönte a részvételt.

Pécsi Kistérségi Nap, május 22.

Május 22-én A Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás által megrendezésre került a  Pécsi Kistérségi Nap.

A rendezvény megnyitójaként köszöntőt mondott Dragovácz Ágnes, Pogány polgármestere, Füziné Kajdy Zita, a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, és Sz. Koncz István a Közoktatási és Kultúrális Bizottság elnöke.
A következő előadások hangzottak el:
Varga Csaba: Új paradigmák az együttműködésben és a tolarenciában.
Dr. Gyurok János: Kisebbségek Magyarországon Szent Istvántól napjainkig.
Daróczi Ágnes: Miért van szükség paradigmaváltásra cigányügyben? Kihasználatlan lehetőségek a fejlődésre.
Majláthné Lippai Éva: Foglalkoztatás és szociálpolitika a gyakorlatban.
Theisz Angéla: Retextil- jó példa a gyakorlatban.
Horváth Márton: Együttműködés a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia megvalósításában, információk az ÚMVP-ről és a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tájékoztatója.

Az előadások között versmondás, festmény kiállítás, és táj jellegű ételspecialitások oldották a hangulatot. 

Április 14. Pécs, Az ÚMVP által támogatandó falunapok pontozása

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program által támogatandó falunpok pontozását végezte a Pécsi HVI a Pécsi Kistérségben. A legtöbb pontot Görcsöny, Orfű, Romonya, Szalánta, Ócsárd, Kővágószőlős, és Abaliget kapta, akik az év folyamán központi költségvetésből fogják megrendezni falunapjukat.

A tervezett időpontok: Ócsárd: 07.18., Abaliget: 07.19, Orfű 08.01., Kővágószőlős 08.15., Romonya 08.22., Görcsöny 08.29. Szalánta 09.05.

Mikrotérségi fórum Pellérden, március 25-én

Március 25.-én 17:00-kor a Pellérdi Községházán volt a Mikrotérségi fórumsorozat harmadik állomása, a Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület, A Kistérségi Koordinációs Hálózat és a Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda munkatársai tartottak előadásokat a kormányzat válságkezelési intézkedéseiről, a vállalkozóknak szóló támogatásokról, kedvezményes hitellehetőségekről, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról.

Mikrotérségi fórum Kozármislenyben, március 24-én

Március 24.-én 17:00-kor a kozármislenyi Művelődési Házban, a Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület, a Kistérségi Koordinációs Hálózat, és a Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda munkatársai szervezésében megtartásra került a Mikrotérségi fórumsorozat második állomása.Az előadásokon a válságkezelési kormányzati intézkedésekről, vállalkozóknak szóló pályázati és hitel lehetőségekről volt szó, valamint bemutatásra kerülta Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.

Mikrotérségi fórumsorozat kezdődött 2009. március 5-én, csütörtökön Orfűn

2009. március 5-én Orfűn a pécsi kistérségben kezdődő mikrotérségi fórum első állomásán tartottak előadást a HACS munkaszervezetének képviselői, az NFÜ koordinátorai valamint a HVI munkatársai. Az előadáson hangsúlyos szerepet kaptak a válsághoz kapcsolódó kormányzati intézkedések, melyek a térség szereplői számára kedvezőbb feltételeket igyekeznek biztosítani ahhoz, hogy a válság hatása ellenére képesek legyenek a pályázati forrásokért folytatott versenyben részt venni. A rendezvény fotóit a galériában megtekinthetik.

Elindult az MNVH hírlevél

2009. februárjától jelenik meg a HVI által készített MNVH hírlevél, mely ezentúl havi rendszerességgel on-line, ill. háromhavonta a Harminckilenc című kistérségi havilapban jelenik meg. Első számunkat megtekinthetik az MNVH menüpont alatt.

2009. január 23-án Sigora Irma a Baranya megyi Vállalkozói Központ ügyvezetője tartott előadást és Kistérségi Fórumot a pécsi HVI irodájában

Témája a vidéki kisvállalkozások sikerének titka volt, melynek egyik fontos tényezője a likviditás tervezése, melyhez nagyon jólehetőséget biztosít a Központ által kínált Új Magyarország Mikrohitel program. További információk a Központ oldalán található: www.bmvk.hu vagy a www.umvmikrohitel.hu

 

2008. december 18-án pécsi irodánkban Dr. Tóth Sándor meghívására vendégünk volt Glatz Ferenc, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke, akadémikus

Csütörtökön, a Dél-Dunántúli Régió HVI vezetőinek részvételével MNVH tevékenységéről, a HVI-k ehhez kapcsolódó feladatairól tartottunk személyes konzultációt Glatz Ferenc akadémikus és Enyedi Gábor a VKSzI hálózati koordinációs osztályvezető részvételével. A program során készült fotók a Galériában láthatóak.

2008. október 31-én Pécsett átadták a LEADER közösség tábláit

Hamarosan minden Pécs környéki kistelepülés határát jelző tábla alatt kint lesz, hogy a látogatók Európai Faluban, vagy Európai Városban járnak. A települések az úgynevezett LEADER közösség tagjaivá váltak. A Pécs TV-n megtekinthető az esemény.